От Средния Изток в Европа е дошъл един плодов десерт, който е много разхлаждащ в летните жеги - това е сорбето. Представлява студена безалкохолна напитка на базата на плодове в своя първообраз, който в Турция се нарича шербет.
В сегашния си вариант е леден десерт, защото французите започнали да замразяват основата и да я поднасят като многоцветен плодов сладолед.
Разлики между сорбе и шербет
Сорбетат се отнася към европейската кухня, а шербетът към източната. Към източните варианти се добавят млечни компоненти и той има кремообразен вкус. Слагат се мляко, сметана, мътеница, кисело мляко. Това променя не само вкуса, но и консистенцията на лакомството, което наподобява кремообразен фъдж с ядки или други компоненти.
Калории и хранителна стойност на сорбето
Сорбетът е сладост без наличие на глутен, не съдейства за повишаване на теглото (ако не е приготвено с много захарен сироп), в същото време е от полза за тялото. Това е нискокалоричен десерт с щедро количество витамини, микро- и макроелементи. Той зарежда с енергия, дава глюкоза на тялото и засища глада. Не съдържа мазнини, с малко протеини е и много въглехидрати.
Домашно сорбе
Домашният вариант на сорбе съдържа само естествени съставки: различни плодове, горски плодове, плодови сокове. Може да се направи на базата само на един продукт или на комбинацията от няколко.
Има и алкохолни версии от него, където се добавя вино, шампанско, калвадос, ракия или друг алкохол.
Технология на приготвяне на перфектното сорбе
- Сварява се захарен сироп и се охлажда;
- Прави се пюре от горски или други плодове;
- Комбинират се пюрето и сиропът;
- Десертът се слага във фризера;
- Разбърква се на всеки 30 минути, за да се избегне образуването на големи кристали.
Рецепта за лимоново сорбе
Необходими продукти:
- 3 лимона
- 0.5 л зелен чай
- 300 г захар
- Мента на вкус
Начин на приготвяне:
Сокът от лимоните се изстисква, добавя се захарта и се поставя да къкри на котлона за 5 минути. Запарва се зеленият чай. Съставките се смесват и се поставят във фризера, като на всеки 30 минути се разбъркват. След 5-6 часа лимоновият десерт е готов. Гарнира се с мента. Съдържа 105 килокалории на всеки 100 грама ледена свежест.
Вижте още: Летните плодове с най-много антиоксиданти.