Антиоксиданти... защо са толкова важни в ежедневното хранене? И какво определя една храна като богата на антиоксиданти? Това са само два от най-често срещаните въпроси, които хората задават за чудодейните сили на антиоксидантите върху тялото.
Е, ако искате да запазите младежкия си вид и да предотвратите сериозни заболявания, антиоксидантите могат да бъдат най-добрият ви съюзник. Докато много хора разчитат на добавки или шейкове, за да осигурят дневната си доза антиоксиданти, има по-лесни и по-вкусни начини за диета с антиоксиданти.
Разберете от редовете по-долу кои са най-богатите на антиоксиданти летни плодове!
Какво представляват антиоксидантите?
Антиоксидантите са многообразна група молекули, които включват витамини и минерали, като витамини С и Е, селен и бета каротин. Те помагат за неутрализиране на свободните радикали - нестабилни вещества, които причиняват увреждане на нашите клетки. Но къде можем да намерим тези антиоксиданти? Най-известните антиоксиданти са аскорбинова киселина (витамин С), бета каротин, ликопен, полифеноли, антоцианини и присъстват както в плодовете, така и в зеленчуците.
Какви са летните плодове, богати на антиоксиданти?
Летните плодове не само имат значително съдържание на витамин С, но също така са сладки и много сочни. Те могат да се консумират в естественото им състояние, в плодови салати или поръсени в закуска със зърнени храни.
Динята е един от плодовете с много антиоксиданти, като е отличен източник на витамини С и А, каротеноиди и ликопен. Може да се консумира като такъв или в плодови салати.
Сливите са богати на витамин С и фибри и носят много ползи за организма.
Летни круши са сладки и много здравословни. Те са с високо съдържание на фибри и витамини A, C и E. В допълнение, има различни начини, по които могат да се консумират.
Ябълки също са летни плодовете, богати на антиоксиданти. Добрата новина е, че вкусната ябълка е чудесна за нечие здраве и може да се намери през цялата година. Тези плодове са богати на антиоксиданти - витамини А и С, витамин В комплекс, флавоноиди, полифеноли и пектин. Ябълките могат да се консумират както в естественото им състояние, така и в плодови салати, компоти или ябълкови торти.
Поддържането на балансирана диета, която съдържа антиоксиданти, е ключов фактор за предотвратяване на много заболявания. Така че, когато мислите да направите барбекю, пригответе десерт - салата или плодов коктейл, за да си набавите необходимата доза антиоксиданти.