Пробиотиците са неизменна част от хранителните навици на съвременния човек. Те носят много ползи, но трябва да се приемат след добра информираност, за да се извлече най-доброто от тях.
Какво е пробиотик
Пробиотиците служат за възвръщане на нормалните нива на полезни бактерии. Идеалният баланс за чревната флора включва 85 процента добри бактерии и 15 процента лоши.
Чревните бактерии са живи микроорганизма, които подкрепят чревното здраве, подпомагайки храносмилателните функции и усвояването на хранителните вещества от тялото.
Пробиотиците участват в синтеза на някои витамини, подкрепят движението на храносмилателния тракт, подкрепят имунната система на червата и с това засилват защитата на организма.
Начини за използване на пробиотици
Полезните бактерии под формата на лекарствено средство могат да се приемат ежедневно, дори без да има храносмилателен проблем. Могат да бъдат част от профилактиката или хранителния режим.
Правилният им прием е сутрин, половин час преди хранене, за да може по-голямата част от бактериалната маса да оцелее в силно киселата стомашна среда. Най-силно се препоръчва пробиотици да се приемат при антибиотично лечение, тъй като антибиотиците унищожават древната флора и нарушават чревния баланс.
Ползи от пробиотиците
Добрите бактерии в червата имат благотворно влияние върху целия организъм. Основните им положителни ефекти са сладните:
- Подпомагат имунната защита на дебелото черво, имат противотуморен ефект
- Подпомагат балансирания растеж на чревната флора в тънките черва
- Нормализират нивата на холестерола и влияят положително на сърдечното здраве
- Явяват се превенция срещу хеликобактер пилори, намалят ефекта му при наличие на бактерията
- Предпазват от алергии
- Пробиотиците помагат за смилането на лактозата и са чудесна възможност за страдащите от лактозна непоносимост
- Успокояват кожните раздразнения, екземата и акнето при хората.
- Подобряват цялостното здраве на устната кухина, намаляват риска от пародонтоза
Има ли естествени пробиотици и кои са те
Съществуват храни и напитки, които подпомагат баланса на флората в стомаха. Това са: ферментиралите храни като чисто кисело зеле, различни домашни туршии, киселото мляко и айряна, плодове и зеленчуци като банани, ябълки, аспержи, копър, лук, чесън.
Странични ефекти от пробиотиците
Пробиотиците нямат противопоказания за употреба. Могат да се взимат във всяка възраст, а единствен страничен ефект може да бъде лекото подуване на корема, газове или главоболие. В редки случаи може да се получи алергична реакция, което налага спиране на приема на пробиотика.
Добре е пробиотиците да се ротират при употреба за по-ефикасни резултати.