Розмаринът е ароматна билка, която лесно се отглежда в домашни условия и това позволява да се извлекат многобройните ползи от тази билка и подправка, която е отличен антиоксидант.
Здравословните ефекти на розмарина се дължат на изключително богатия му химически състав.
Химически състав на розмарина
Фитонутриенти и полезни киселини
Фитонутриентите в състава на розмарина предпазват от инфекции и поддържат здравето. Във връхчетата на цвета се съдържа розмаринова киселина, както и други летливи мастни киселини с антисептично, противовъзпалително, антиалергично и противогъбично действие. Не съдържа холестерол, но пък има завидно количество фибри.
Фолиева киселина, пантоненова киселина, пиридоксин, рибофлавин. Розмаринът е една от билките с най-високо съдържание на фолати, важни за синтеза на ДНК.
Витамини в розмарина
Розмаринът е особено ценен с витамините от група В в състава си.
Освен това съдържа витамин А, който е ценен, защото идва от естествен растителен източник и поради това е полезен за превенция на ракови заболявания.
Витамин С също може да бъде набавен от тази подправка.
Минерали в розмарина
Билката розмарин е богата на калий, калций, желязо, манган, мед и магнезий. Най-високо е съдържание на желязо, с което е ценна билка.
Ползи от розмарин за здравето
Подобрява здравето на нервната система
Стимулира кръвообращението. Билката розмарин помага на нервната система. Полезна е при умствено изтощение, защото подобрява паметта, способността за разсъждения, прогонва депресията и тревожността. Не бива да се ползва от хора, страдащи от епилепсия, защото може да предизвика припадъци.
Подобрява храносмилането
Розмаринът се ползва за улесняване на храносмилането заради спазмолитичното действие, предпазващо от образуване на газове. В същото време подобрява киселинността заради антиацидното действие. Съдържа танини, които защи5тават червата от дразнене и възпаление, намалява бълбукането и газовете. Допълва лечението на гастрит, бактерията Хеликобактер пилори, контролира жлъчните сокове и подобрява усвояването на мазнините.
Действа като антиоксидант
Розмариновата киселина, кафеената киселина, подобрява имунитета и здравето на кожата.
Защитава черния дроб
Хепатопротекторният и диуретичният ефект на розмарина се проявява в стимулиране на чернодробните ензими да работят за извеждане на токсините от тялото и цялостен детокс. Билката пази черния дроб от хепатит, възпаления и инфекции. Контролира жлъчните сокове, затова е подходяща за лечение на камъни в жлъчката.
Приложение на розмарин в полза на здравето
Полезните части на розмарина са листата му. Може да бъдат подправка за храната, за приготвяне на чай, за бани и етерични масла. Правят се и тинктури с различно приложение.
Не бива да се ползват тези лекове обаче от деца, бременни и кърмещи жени, хора с чернодробни заболявания, епилепсия и болни на лечение с антикоагуланти.