Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Отвара от майорана - за какво помага?

Отвара от майорана - за какво помага?

Отвара от майорана - за какво помага

Майораната е едногодишно или двугодишно тревисто растение, което е част е от семейство "Устноцветни". То е известно и под името "градински риган". В древността е било считано за свещено растение. Отглежда се предимно в Средиземноморието и Северна Африка, като достига до около 50 см. и цъфти в периода от юни до август. Ценните ѝ качества я правят разпространена както като билка, така и като подправка. Често я бъркат с риган, но тя всъщност има много различен вкус - по-сладък цитрусов и леко пикантен.

В растението се съдържат от 3 до 5% етерично масло, танини, смолисти и горчиви вещества, витамините C и B, каротин и други. Ценното етерично масло е концентрирано в стръковете ѝ, затова с тях може да се направи билкова отвара с положителен ефект. Различни проучвания доказват, че то въздейства успокояващо и възстановително над различни инфекции.

При честите грипове и настинки отварата от майорана е сред натуралните алтернативи на антибиотиците, които не притежават потенциал да защитават имунитета, и по тази причина отдавна се използва за медицински цели. Тя е изключително ефективна за подпомагане оздравяването благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си качества.

Тревистото растение може да помогне за облекчаване на настинка, да съдейства в излекуването на бронхиална астма, алергична хрема и други.

Отварата от майорана стимулира секрецията на стомашни сокове и така помага за оздравяването на нанесеното увреждане и за намаляване на възпалението. Подходяща е при затруднено храносмилане, диария и стомашни язви.

Как да си я приготвите. Залейте с 1 с.л. сушена майорана с 200 мл вряла вода. Изчакайте да се охлади, прецедете и пийте. По желание може да я подсладите с малко мед или кафява захар.

Майорана

Компресите с растението влияят много благотворно върху кожата.

Майораната може да се използва и като подправка, тъй като няма познати странични ефекти. Добавяйте я към различни сосове за салати, към паста, пилешко и други ястия с месо и рибни изкушения. Подправката трябва да се добавя съвсем малко преди то да да бъде готово, тъй като се изпаряват етеричните масла от нея при термична обработка и така се губи специфичният й аромат.

Етеричното масло от майорана е истинско чудо, което може да откриете и закупите от почти всеки магазин за здравословни храни или билкова аптека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest