Есенно време, когато трапезата ни се лишава от много пресни плодове и зеленчуци, каквито са доматите, краставиците, прасковите, кайсиите и какво ли още не, на сцената се появява дюлята.
Заради тръпчивия си вкус и не толкова привлекателен външен вид, тя е силно подценявана от мнозина и масово се счита, че от нея могат да бъдат приготвяни само сладка и компоти. Т.е. може да бъде консумирана, единствено ако е консервирана и обилно подсладена.
Искрено се надяваме след като прочетете следните редове да преосмислите отношението си към дюлята и да започнете да я консумирате по-често, както сварена или печена, така и натурална.
Плодът, който някога е присъствал неизменно на трапезата на новоженците, защото се е считал за символ на добро бъдеще, е изключително полезен за здравето ни. Ето за какво помага дюлята.
Подсилва имунитета ни
Дюлята е много богата на витамин С, което я превръща в отлично природно средство, което може да подсили имунитета ни. Може би именно затова майката Природа е отредила дюлите да се появяват есенно време, когато сме обкръжени от всякакви вируси.
Редуцира теглото ни
В около 100 г дюля се съдържат само 57 калории, което я превръща в един от най-нискокалоричните плодове. Същевременно тя е богата на фибри и с нейната консумация успяваме да се чувстваме достатъчно сити.
Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Дюлята е призната за мощен антиоксидант, който се бори ефективно срещу свободни радикали и може да ни предпази от инсулт и инфаркт.
Намалява риска от рак
Танините и антиоксидантите, съдържащи се в дюлята, намаляват риска от развитие на ракови клетки в чревния тракт.
Грижи се за красотата на кожата ни
Тази функция на дюлята отново е свързана с антиоксидантите, които се съдържат в нея. Ще добавим обаче и че тя има противоалергично действие и е подходяща за консумация от хора, които страдат от атопичен дерматит.
Грижи се за комфорта на стомаха ни
Консумацията на дюля (предимно печена) подобрява функциите на стомашно-чревния тракт и действа добре в при колики, диария, констипация, язва, повръщане при бременни и дори при хемороиди.
Помага при възпалено гърло и кашлица
Открай време сокът от сварени дюли се е използвал за лечение на кашлица и възпалено гърло. Подходящ е и ако страдате от загуба на гласа или пресипване.
За финал ще добавим, че макар и дюлята да има доста тръпчив вкус, то това не налага да я консумирате само консервирана. Можете също така да я сварите или опечете, в случай че вкусът ѝ ви е прекалено стипчив. Внимавайте само да не добавяте прекалено много захар към този безценен плод и не забравяйте, че той, подобно на сливите, присъства и в много задушени месни ястия.