Начин на приготвяне
За направата на този домашен оцет изберете наранени ябълки. Старателно ги измйте и почистете от загнилите участъци, но без да премахвате семките.
Нарежете ябълките на малки парченца и ги прехвърлете в подходящ съд с широко гърло. Долейте леко топла (предварително кипната) вода, в която сте разтворили маята. Течността трябва да стига догоре.
Сложете съда на тъмно място, в което няма директна слънчева светлина, а температурата е между 15 и 26 градуса. Оставете оцета така между 4 и 6 седмици - не запушвайте съда, защото ферментационният процес изисква кислород.
На два-три дни разбърквайте внимателно.
Накрая прецедете оцета през марля няколко пъти. Покрийте с марля гърлото на съда.
Ще познаете, че ферментацията е приключила, когато вече не се образуват газови мехури, а течността се избистри.
Прецедете финално оцета и го налейте в тъмни бутилки. Сложете тапи и съхранявайте на хладно и тъмно място.
Истинският ябълков оцет е готов.