Истински ябълков оцет

EfrosiaEfrosia
Новак
52311
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Щом опитате този домашен ябълков оцет, вече никога няма да си купите от магазина"

Необходими продукти

  • захар - 200 грама (на 1 л по 100 г) или мед
  • мая за хляб - 10 грама
  • ябълки - 2 килограма
  • вода - около 2500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на този домашен оцет изберете наранени ябълки. Старателно ги измйте и почистете от загнилите участъци, но без да премахвате семките.

Нарежете ябълките на малки парченца и ги прехвърлете в подходящ съд с широко гърло. Долейте леко топла (предварително кипната) вода, в която сте разтворили маята. Течността трябва да стига догоре.

Сложете съда на тъмно място, в което няма директна слънчева светлина, а температурата е между 15 и 26 градуса. Оставете оцета така между 4 и 6 седмици - не запушвайте съда, защото ферментационният процес изисква кислород.

На два-три дни разбърквайте внимателно.

Накрая прецедете оцета през марля няколко пъти. Покрийте с марля гърлото на съда.

Ще познаете, че ферментацията е приключила, когато вече не се образуват газови мехури, а течността се избистри.

Прецедете финално оцета и го налейте в тъмни бутилки. Сложете тапи и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Истинският ябълков оцет е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: