Сред емблематичните храни на българската национална кухня челно място заема мамината лютеница. Тя е обичана от всички заради неповторимия си вкус и аромат. Дали обаче е полезна, е въпрос, който стои пред всеки почитател на здравословното хранене, а диетолозите отговарят положително на този въпрос. Ето и малко повече за любимата закуска на поколения българи.
Какво представлява лютеницата
Лютеница наричаме гъстия сос или паста, приготвен основно от печени червени чушки, домати, патладжани и подправки.
Тази популярна консервирана храна има невероятно много вариации, които се различават не само по съставките си, но и в текстурата, начина на приготвяне и вкусовите усещания при консумацията. Много популярен е пикантният вариант на лютеницита. Това е един много разнообразен продукт и това го прави толкова обичан.
Използването на лютеница става по много начини - намазана на филия хляб, гарнитура към месо или риба, съставка в различни ястия и допълнение към закуската. Обичаме я както едросмляна смес, така и фина.
Ползи от лютеницата
Всички диетолози са категорични - лютеницата е може би най-комфортната храна у нас. С нея бързо се постига усещане за ситост, създава и чувство на комфорт и уют.
Тази лесна за консумация храна бързо повишава нивата на кръвната захар като подава чрез кръвта глюкоза за мозъка. Това създава усещане за благополучие и умиротворение.
Като важна част от балканската диета, лютеницата е много здравословна, защото е богата на антиоксиданти. Наречена антиоксидантна бомба, тази народна храна е полезна срещу коронарна болест на сърцето.
Последните заключения на диетолозите са, че балканската кухня е много близка до средиземноморската, която е еталон за здравословна хранене.
Не всеки знае, че доматите, които са основна съставка в лютеницата, са зеленчук, който не губи полезните си свойства след консервиране. Така лютеницата се оказва толкова полезна в студените зимни дни, колкото и съставките, от които е произведена, в свежия им вид. Домашно приготвеният продукт не съдържа консерванти и оцветители и това го прави напълно естествена храна.
Вреди от лютеницата
Не може да се говори категорично за вреди от лютеницата, макар че понякога се изтъква фактът, че в лютеницата има сол и захар, които карат много хора да бъдат внимателни с консумацията на лютеница.
Вреда могат да нанесат и съдовете, в които се приготвя домашна лютеница. Калайдисаните съдове, в които често се вари лютеница в домашни условия, съдържат твърде много олово и това прави продукта токсичен. Наложително е да се подбират добре съдовете за приготвяне у дома.