Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Наръчник на най-вредните консерванти в храните

Наръчник на най-вредните консерванти в храните

Консерванти в храните

Общоизвестно е, че здравословният начин на живот включва минимизиране на нездравословните мазнини и захарните продукти в диетата, но много добавки и консерванти в храните, които се ядат всеки ден, могат да бъдат още по-смъртоносни. Компаниите добавят химикали към преработените храни, за да изглеждат по-привлекателни и да останат по-дълго свежи, но е установено, че много от тях причиняват всякакви заболявания - от рак до отслабена имунна система.

Маргаринът, соковете, вината и хлябът обикновено са пълни с добавки, за които хората не знаят, но консумират ежедневно, например. Нужно е да се познават и различават най-опасните консерванти в храната като важна превенция срещу болести, причинени от съвременната хранителна индустрия.

Здравните експерти съветват да се консумират пълнозърнести храни, а преработените храни с вредни добавки и консерванти да се избягват. Известно е, че тези химикали причиняват:

- Алергии

- Увреждане на мозъка

- Диария

- Рак

- Вродени увреждания

- Проблеми с черния дроб

- Главоболие

- Тумори

Добавките, консумирани в продължение на много години или в големи количества, могат дори да причинят смърт, защото тези вещества се натрупват в организма и пречат на оптималното му функциониране. Елиминирането им е добър начин да се помогне на тялото да се рестартира, а натуропатични средства като билкови лекарства и рейки се препоръчват за борба с ефектите на консервантите в храните.

Вредните вещества се намират в много храни и често са маскирани, за да изглеждат нормално на етикетите. Това означава, че е необходимо много внимание при проследяването им в списъците със съставки. Ето някои особено вредни консерванта и добавки, които е вероятно да се намират в запасите у дома.

Частично хидрогенирано масло

Палмова мазнина

Тази добавка е голямо спестяване на разходи за производителите, които я добавят към продуктите си, за да стабилизират вкуса и да увеличат срока на годност. Проблемът е, че е пълна с трансмазнини, които са два пъти по-трудни за смилане от организма от наситените мазнини. Тази добавка е и значителен фактор за сърдечни заболявания, защото повишава лошия холестерол, като същевременно намалява добрия. Този вид масло е причина и за диабет, клетъчно влошаване и хранителни дефицити. Среща се в мазнина, маргарин, крекери, печени изделия, хляб, чипс и дресинг за салати.

Струва си да се отбележи, че продуктите, съдържащи частично хидрогенирани масла, но по-малко от 0.5 грама трансмазнини на порция, могат да носят етикет без трансмазнини. Трябва да се знае, че напълно хидрогенираното масло не съдържа трансмазнини.

Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Тази силно преработена форма на глюкоза е подобна по химичен състав на трапезната захар, но е много по-евтина. Може да се намери във всичко сладко, от зърнени закуски до газирани напитки. Много проучвания показват колко вредна може да бъде тази форма на захар за човешкото тяло, включително по-високи нива на диабет и наддаване на тегло.

Здравните експерти препоръчват консумацията на храни без добавени подсладители и подслаждането им с естествени варианти като стевия или сироп от естествени растения, ако е необходимо.

Мононатриев глутамат - MSG

Сред хранителните продукти по рафтовете на хранителните магазини се срещат над 40 форми на тази добавка. Тя е известна с много имена, включително мононатриев глутамат, малтодекстрин, натриев казеинат, автолизирана мая и автолизиран растителен протеин. Някои проучвания показват, че MSG насърчава затлъстяването, диабет тип II и метаболитен синдром, и може да причини главоболие и гадене. Той е подобрител на вкуса, често срещан в азиатските храни, консервираните супи, диетичните напитки, бързото хранене и хот-дога.

BHA и BHT

BHA и BHT са антиоксидантни консерванти, използвани за предпазване на храните от разваляне. Министерството на здравеопазването и социалните услуги ги определя като известни канцерогени, но все още са разрешени в храни като зърнени храни, дъвки и картофени чипсове. Изследванията свързват тези добавки с безсъние, загуба на апетит, проблеми с бъбреците и черния дроб, косопад и рак.

Нитрати и нитрити

Обикновено може да се намерят тези добавки в пакетирани меса, като хот-дог, бекон и наденица, за да запазят цвета и свежестта си. Проблемите започват, когато попаднат в човешкото тяло и се смесят със стомашни киселини, което води до образуването на нитрозамини. Нитрозамините са мощни ракообразуващи клетки, свързани с рак на стомаха, мозъка, устната кухина, хранопровода и пикочния мехур.

Известно е, че нитратите и нитритите причиняват главоболие, замаяност и гадене. За да се избегнат тези странични ефекти, трябва да се консумират меса, опаковани като изцяло натурални или директно от фермата, които обикновено съдържат по-малко консерванти.

Пропил галат

Вредни консерванти в колбасите

Тази добавка е друга, предназначена да предотврати разваляне, и обикновено се използва заедно с BHA и BHT. Може да се намери в много хранителни продукти, от дъвки и туршии до повечето месни продукти и дори козметика. Твърди се, че пропил галатът е канцерогенен агент и може да предизвика злокачествени тумори, и е забранен за употреба в бебешки храни.

Натриев бензоат и бензоена киселина

Микроорганизмите могат да растат в киселинни пакетирани храни, но натриевият бензоат и бензоената киселина възпрепятстват този растеж в неща като плодови сокове, туршии и някои газирани напитки. Тези неща обаче се срещат естествено и обикновено не засягат никого, освен ако няма алергии. Проблемът започва, когато тези съединения се въведат във витамин С. Витамин С, заедно с натриев бензоат и бензоена киселина, произвежда малки количества бензен, известен канцероген.

Калиев бромат

Добавката калиев бромат придава на хляба и хлебчетата пухкавост и фини трохи. Забранена е за употреба в много индустриализирани страни, с изключение на САЩ. Разгражда се до бромат, който се задържа в тялото и е известно, че причинява рак. Има много марки печени изделия, които не използват тази добавка, така че е доста лесно да се избегне.

Олестра

Олестрата е немаслената мазнина, която се намира в картофените чипсове, и всъщност не е нищо друго освен фалшива мазнина. Известно е обаче, че се свързва с мастноразтворимите витамини A, D, E и K, които предпазват тялото от рак и повишават имунитета. Свързването на олестрата с тези витамини като цяло прави тялото много по-податливо на рак. Също така, тя е доказала храносмилателни разстройства при 12 процента от населението. По-добре пакетас картофени чипсове да се замени с плод или няколко домашни здравословни бисквити.

Бутилиран хидрокситолуен

Бутилираният хидрокситолуен се намира в дъвки, картофени чипсове и други пакетирани храни като консервант. Въпреки че са одобрени от хранителните експерти, е доказано, че причиняват рак, което ги прави сред 12-те най-опасни консерванти в храните. Един лесен начин да се избегне е да се провери етикета. Много марки не използват този консервант, така че може да премине към използването на тези марки пакетирани храни.

Хранителни оцветители

Хранителните оцветители като синьо №1 са отговорни за причиняването на рак, докато червеното №40 може да доведе до ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) при децата. Червено №3, което се използва широко в печенето и придава изкуствен цвят на черешите, предизвиква тумори на щитовидната жлеза при плъхове. Тези от храните и напитките, които изглеждат неестествено цветни и ярки, не са добра опция.

Аспартам

Опасни консерванти в сладкишите

Аспартамът е изкуствен подсладител, който често се среща в диетични сладкиши без захар или беззахарни газирани напитки, дъвки, желе и понякога дори в дъвчащи витамини. Той е почти 200 пъти по-сладък от тръстиковата захар, така че производителите не е нужно да използват толкова много от него, а още повече потребителите да го купуват. Вместо него може да ползвате безопасната стевия и еритритол в рецептите.

Има много причини, поради които хранителните добавки и консерванти са толкова разпространени в пакетираните и преработени храни. Те помагат за по-дълго запазване на свежестта на храната и намаляват риска от замърсяване. В някои случаи, като например обогатяването с витамини в зърнените храни, добавките могат да повишат хранителната стойност на продуктите, но безконтролното консумиране на храни с всякакви добавки трябва да се знае, че не е в полза на здравето.

Разберете още и кои са най-опасните консерванти в месата и се запознайте с безопасните естествени подсладители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest