Хората, които се стремят да живеят здравословно, все по-често търсят алтернативи както на бялата рафинирана захар, така и на изкуствените подсладители.
Естествените подсладители съдържат витамини, минерали и други хранителни вещества, носещи допълнителни ползи за човешкия организъм.
Пчелен мед
Пчелният мед е най-популярната естествена алтернатива на тръстиковата захар. Усвоява се лесно и повлиява добре стомашни, чернодробни, белодробни и кожни проблеми, както и анемия. Повишава имунитета и подпомага лечението на възпаления, бактериални и гъбични инфекции. Чаша топло мляко с мед преди лягане е ефективно средство срещу безсъние.
Фурми
Фурмите са плодът на финиковата палма (Phoenix dactylifera) и могат да се консумират пресни, сушени или под формата сироп. Сушените фурми са достъпни, изключително сладки, с приятен вкус. Често се използват като подсладител в рецептите за сурови сладкиши и енергийни барчета. Те са богат източник на антиоксиданти, фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, витамин К, манган, мед. Подобряват храносмилането, подпомагат лечението на анемия, укрепват костите и мускулите, оказват благотворно въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.
Кленов сироп
Кленовият сироп се произвежда от сока на няколко вида клен, предимно в Северна Америка. Около 80% от световното производство е съсредоточено в канадската провинция Квебек. Има характерен вкус и е популярна добавка към палачинки, гофрети, сладолед и сладкиши. Кленовият сироп е по-нискокалоричен от меда. Източник е на антиоксиданти, калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк, тиамин, рибофлавин, ниацин и витамин В6. Отразява се добре на сърдечносъдовата и имунната система, както и на мъжкото здраве.
Кокосова захар
Този естествен подсладител се произвежда чрез извличане, нагряване и изпаряване на нектар от палмови цветове. Представлява бял или кафяв сладък прах. Вкусът му се отличава от този на тръстиковата захар със своите карамелени, кокосови или ядкови нотки. Кокосовата захар съдържа полифеноли, аминокиселини, витамин С, фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, желязо. Оказва положително въздействие върху чревната флора и нервната система, нормализира работата на мозъка, подпомага укрепването на кръвоносните съдове и изграждането на мускулна тъкан.
Меласа
Меласата е гъст сироп, който остава след производството на захар от захарна тръстика. Бива светла, тъмна или черна. Съдържа много повече антиоксиданти от обикновената захар, царевичния сироп и други популярни подсладители. Тя е добър източник на желязо, калций и витамини от групата B, затова е предпочитана от бременни и жени с менструални проблеми.
Сироп от агаве
Още ацтеките са открили приятния вкус и лечебните свойства на нектара от кактусите агаве. Той е два пъти по-сладък от захарта и се разтваря лесно в студени и топли напитки. Съдържа желязо, магнезий, калций, калий, фосфор, натрий, цинк, мед, селен, витамините А, В, D, Е и К. Отразява се добре на храносмилането, има противовъзпалителни свойства, понижава високата температура. Подпомага зарастването на рани и лечението на невралгии и бронхити.
Сироп от якон
Яконът е сладко кореноплодно растение (Smallanthus sonchifolius). Сиропът, извлечен от корените му, има освежаващ, леко сладък вкус. Не съдържа глюкоза, а т. нар. фруктоолигозахариди – пробиотик с изключително благоприятно действие върху храносмилателния тракт. Сиропът от якон подпомага усвояването на калций, затова е полезен за костите и зъбите. Съдържа антиоксиданти и есенциални аминокиселини. Има силно антимикробно действие, подпомага имунната система и намалява холестерола.
Каквато и алтернатива на бялата рафинирана захар да изберете, не прекалявайте с нея. Когато готвите, използвайте по-малко количество; компенсирайте с употреба на „сладки“ подправки: канела, индийско орехче, джинджифил, кардамон. И не забравяйте, че най-полезният и здравословен десерт са пресните плодове.