Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Кои са най-опасните консерванти и добавки в месата и колбасите

Кои са най-опасните консерванти и добавки в месата и колбасите

Кои са най-опасните консерванти и добавки в месата и колбасите

Консервантите предотвратяват развитието на микроорганизми като гъбички и бактерии върху храните, които след това водят до разваляне. Въпреки че тези продукти помагат за защита на хранителните продукти, мнозина се опасяват от отрицателните ефекти, които те могат да причинят на тялото.

Още повече че все повече изследвания доказват, че консерванти и различни добавки се използват в наши дни, не толкова за да се запази храната свежа, а заради търговската изгода, и то без оглед на човешкото здраве.

Все по-често към продукти с по-ниско качество се добавят съставки, чиято цел е да се увеличи обема и теглото на крайния продукт, тоест заради икономическата изгода, а не в интерес на крайния потребител. Това в пълна степен важи за колбасите, които вече се славят с продуктите, които съдържат най-много консерванти и добавки и по този начин са се превърнали в едни от най-опасните храни за нашето здраве.

Често използван при направата на колбаси е хидроксианизол Е320. Това е антиоксидант, който запазва свежестта на храните. Служи за предпазване на мазнините и маслата от гранясване. На думи звучи добре и полезно, но изследвания показват, че съставката води до ракови изменения на клетките в стомаха, така и до тежки автоимунни заболявания. Когато съставката се натрупа в организма, това може да доведе до нежелани реакции като гадене, повръщане, диария, болки в корема, главоболие, кожни обриви.

Може би най-често използваните добавки при месата и колбасите е натриев нитрит Е250 и натриевия нитрат Е251

Е250 се използва в производството при производството на колбаси и пушени меса. Именно на него се дължи специфичния розово-червен цвят, който всички толкова харесваме. Много изследвания обаче показват, че съставката е канцерогенна, особено след преминаване на термична обработка. Приемът на големи дози чрез храната може да предизвика рак на червата и на белите дробове. Още по-скандално е, че добавката освен при храните се използва и в строителството - намира приложение в строителството като добавка към бетона, в производството на хартия, в текстилната промишленост, в металургията и други.

Е251 също намира широко приложение в месопреработвателната промишленост. Целта му е продуктите да имат свеж вид. Намира се най-често в пушената риба, цацата, твърдите сирена и в консервите с херинга. Освен при храните се използва и за наторяване, в производството на стъкло, металургията и за ракетно гориво. Следва да се избягва от хипертоници, хора със заболявания на черния дроб и червата, холецистит, дисбактериоза. Попаднал в големи количества в храносмилателната система може да предизвика злокачествени образувания. Не са редки случаите на тежки алергични реакции.

Опасни консерванти и добавки в месата и колбасите

При консервирането на месата често се използва калциев пропионат Е282. Съставката предпазва от образуването на бактерии, мухъл и плесени. В големи количества Е282 е токсичен и се използва като пестицид. След поемане с храна се натрупва в организма и може да предизвика силно главоболие и повишаване на кръвното налягане.

Често използвани в месопреработвателната промишленост са и антибиотиците. Започват да се използват масово през 1940 г., като са давани на селскостопанските животни като крави, овце, свине, различни домашни птици за лечение на инфекции или предотвратяване на разпространението на заболявания.

Ниски дози антибиотици се добавят към храната на животните за насърчаване на растежа им. Прекалената употреба на антибиотици при животните води до развитие на резистентни бактерии. По тази причина ефективността на антибиотиците спада в световен мащаб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest