Edin.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с орехи и стевия

Тиквеник с орехи и стевия

Тиквеник с орехи и стевия
Снимка: Албена Асенова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"По-здравословен и много вкусен вариант на любимия тиквеник"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет (400 грама)
  • течна стевия - 30 капки
  • орехи - 1/2 ч.ч. счукани
  • тиква - 600 грама
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • канела - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе плънката. Настържете на едро ренде тиквата и я смесете със стевията, канелата и счуканите орехи. Разбъркайте хубаво.

Вземете един лист от корите за баница и го намазнете с олио. Сложете отгоре втори лист, отново го намазнете.

Разпределете от плънката и навийте на руло, след това на охлювче.

Сложете го в центъра на предварително намазнена тава за печене.

Така навийте и останалите кори, като всяко едно навивате около предишното.

Намажете тиквеника с олио и го изпечете в загрята на 180 градуса фурна до получаване на хубав загар - около половин час.

Извадете и напръскайте готовия тиквеник с газирана вода. Покрийте с кърпа, за да се задуши и да стане още по-сочен.

Тиквеникът с орехи и стевия е готов.

С тиква препоръчваме още да опитате този щрудел с тиква или тиквения чийзкейк.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: