Карамелизираният лук е лесен за приготвяне. Но направата му отнема време - от порядъка на най-малко 45 минути (а често и повече от час) на слаб огън, за да се карамелизират естествените захари в лука.
Може да се използва лук, приготвен по този начин, върху пържола или за апетина лучена супа, тарталети, пица, бургери или др.
Как да се глазира лук?
Ще са необходими следните продукти:
- няколко средни или големи глави лук, жълт, бял или червен – 4-5 бр.;
- зехтин;
- масло;
- сол;
- захар – 1 ч.л.
Нарязва се всяка обелена, почистена и измита глава лук на две половини, а след това във форма на полумесеци.
Загрява се тиганът на средно силен до слаб огън заедно със зехтина. Добавят се резените лук и се разбърква добре. Разпределя се лукът равномерно върху тигана и се оставя да се готви, като се разбърква от време на време.
След 10 минути се поръсва лука с малко сол, добавят се захарта и студено масло, за да се глазира лукът.
Един трик за запазване на лука от изсъхване, докато се готви, е да се добави малко вода в тигана.
Оставя се лукът да се готви за 30 минути до 1 час, като се разбърква периодично. Лукът трябва да започне да покафенява и тогава е готов, но трябва да се следи да не загори.
Може да се направи по-голямо количество карамелизиран лук, който да се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилника, в продължение на една седмица. Може също така да се замрази до два месеца в хладилната камера.