Питателните гъби заместват месото за някои хора. Те могат да бъдат мариновани, задушени, пържени, печени и замразени. Какви подправки се слагат на гъбите?
За гъбите, както за много ястия, се използват сол и черен пипер, но можете да направите ястията с гъби много по-вкусни, като добавите:
- за пържени гъби: магданоз, лук, копър, провансалски билки, индийско орехче;
- към гъбения сос: мащерка, розмарин, лук, чесън, черен пипер;
- към гъбени супи: провансалски билки, черен пипер, дафинов лист, индийско орехче, копър, магданоз, кориандър.
- за марината за осолени и мариновани гъби: дафинов лист, семена от копър, чесън, зърна черен пипер, бахар, карамфил, лук, розмарин.
Магданоз, лук и копър имат лек пикантен вкус и са чудесни допълнения към салата от пресни зеленчуци с гъби или мариновани гъби.
Чесън е намерил своето място като подправка за ястията с гъби. Чесънът се проявява най-ярко в процеса на задушаването и пърженето на гъби.
Индийско орехче е една от универсалните подправки за гъби. В комбинация с гъби е просто перфектно. Индийското орехче може да се смеси със заквасена сметана и да се сервира с гъбени ястия.