Както знаем, аспиринът се използва за консервирането на туршиите, които си правим за зимата. Той помага саламурата в туршиите да не потъмнява. Аспиринът пречи на появата на бактерии в туршията.
Но вреди ли аспиринът в туршиите?
- Салициловата киселина, която е част от състава на аспирина, оказва много лошо влияние върху лигавицата на стомаха, за това е по-добре да не правите туршии с аспирин.
- Когато се съчетае с алкохол, аспиринът в туршиите влияе изключително зле на лигавицата на стомаха. Когато си сложим чинийка с туршия на масата, няма как да не си налеем и една ракийка. Когато се консумира редовно ракия с туршия, в която има аспирин, това може да причини гастрит.
- Хора, които имат чувствителен стомах, не бива да слагат аспирин, когато правят зимнина, нито пък да ядат такава;
- Аспиринът не се препоръчва за консумация в големи дози, а когато престои много дълго в контакт със зеленчуците във вашата зимнина, той променя както вкуса, така и аромата им;
- Ако използвате редовно аспирин за консервиране на вашата зимнина, може да предизвикате алергична реакция, защото аспирина има действие на алерген;
- Зимнината с аспирин не се препоръчва да се консумира от бременни жени или такива, които кърмят, а също и на хора, които имат астма, заболявания на черният дроб, проблеми с бъбреците и храносмилането;
- Не трябва да се консумират туршии с аспирин от деца, защото може да им нанесе големи вреди. Научно доказано е, че ако се консумира зимнина с аспирин от деца, може да се наблюдава алергична реакция.