Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и бакпулвера. Смесваме ги с останалите сухи съставки и добавяме към тях киселото мляко и олиото. Ако тестото е много гъсто, добавете малко вода - до гъстично кексово тесто.
Разбиваме добре, може и с миксер. Полученото течно тесто изсипваме върху тавичка, застлана с хартия за печене.
Печем в загрята на 180 °C фурна до суха клечка (около 30 минути). Готовия сладкиш изваждаме, за да се охлади.
Междувременно приготвяме сиропа, като загряваме в тенджерка кипваме водата и добавяме захарта. След като течността се сгъсти и си промени цвета, слагаме ванилията и отнемаме от котлона.
С този сироп напояваме изстиналия шоколадов сладкиш. Добре е сиропът също да е охладен. Така десертът престоява около 2 часа в хладилник.
После го изваждаме, за да го полеем с глазура, приготвена от шоколад, разтопен на водна баня с прясно мляко и малко какао. След като го залеем, го връщаме на хладно за още 2-3 часа и можем да го поднесем.
Става чуден сладкиш, който се топи в устата! По желание може да се украси в още ядки или пък цветни пръчици.
Коментари