Лятото вече отминава и идва ред на есенния сезон, през който се захващаме да приготвяме любимите си туршии. Независимо дали ще приготвяте лютеница, ще затваряте буркани с кисели краставички или пък е дошло време да слагате зелето в бидоните, то няма как да не си направите и някой и друг буркан хрупкава туршийка.
В следните редове решихме да ви предложим някои от най-добрите и лесни за изпълнение рецепти за хрупкава туршия с камби.
Хрупкава туршия от камби, карфиол и моркови
Измийте 5 кг камби, отстранете семето им и ги нарежете на средно големи части в зависимост от размера им. Отделете и измийте, обелете и нарежете на колелца 1 кг моркови и измийте и накъсайте на цветчета 2 кг карфиол за туршията. Поставете приготвените зеленчуци в емайлиран съд, добавете 1 ч.ч. сол и 500 г захар. Разбъркайте всичко добре и оставете да престои едно денонощие.
Когато е изминало определеното време, подредете зеленчуците в буркани като поставяте между редовете и по стрък-два магданоз. От отцедения от зеленчуците сок пригответе саламура, като добавите 1, 25 л оцет и я кипнете за няколко минути. Когато тя изстине напълно, я досипете към приготвените буркани, затворете ги и ги съхранявайте на хладно. Макар и без стерилизация, тази туршия с камби е много трайна и хрупкава.
Туршия от пълнени камби със зеле, моркови и капия
Измийте и почистете от семето 6 кг камби, след което ги осолете отвътре и ги оставете за една нощ настрани. Нарежете на ситно 2 средно големи зелки, 1 кг моркови, 500 г червена капия, 500 г зелена капия, 3-4 глави целина и 2-3 връзки магданоз. Поставете всички продукти (без камбите) в широк емайлиран съд, посолете на вкус, разбъркайте всичко, поставете върху съда някаква тежест, така че зеленчуците да са притиснати и оставете за една нощ.
На следващия ден изстискайте от отделилия се сок зеленчуците и натъпчете с тях добре камбите, като завършвате с резенче морков, което да служи за капаче. Наредете пълнените камби в буркани и поставете между редове дюлеви или вишневи листа, които служат за консервант. Кипнете саламура от 3 л оцет, 3 л вода и 4 к.ч. сол. Когато тя изстине напълно, залейте с нея бурканите и ги затворете. Така ще разполагате с чудно мезе за ракия и червено вино- напитки, характерни за сезона на туршиите.
Туршия от хрупкави камби
За направата на 1 буркан ще са ви необходими 7-8 камби ( в зависимост от големината им), 2 скилидки чесън, 1 морков, 5 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 3 с.л. захар, 3 дафинови листа, щипка черен пипер на зърна и 2 таблетки обикновен аспирин. Измийте всички зеленчуци, а моркова и чесъна обелете. Премахнете семето на камбите и ги нарежете на средно големи парчета, моркова на шайби, а чесъна на филийки.
Разбъркайте всичко и напълнете със зеленчуците буркана, като добавите между редовете дафиновия лист и черния пипер. Досипете в буркана останалите продукти и най-отгоре добавете аспирина. Залейте с вряла вода до ръба, затворете буркана и го обърнете с капачката надолу. През следващите няколко дни разклащайте леко и само след 3- 4 седмици ще имате вкусна и хрупкава туршия от камби.
Вижте още изпитани вкусни рецепти с камби.