За да може да бъдат консумирани или да се използват за приготвянето на дадено ястие, кестените трябва да бъдат сварени. Как става това?
1. Първото нещо, което трябва да направите, е да нацепите кожата им като кръстче с помощта на остър нож. Когато има разрази по дължина и от двете страни, се белят по-лесно;
2. Кестените могат да бъдат сварени на пара, в тенджера с вряща вода или в тенджера под налягане. Кората им се бели по-лесно, ако към водата се сложи малко олио;
3. В зависимост от това за какво ще използвате кестените, времето, в което се варят кестените, е различно и трябва да е упоменато в рецептата за кестени, за която ще ги използвате. Според някои източници кестените трябва да бъдат варени не повече от 15 минути, от момента, в който водата заври. След това се дърпат от котлона и започват да се белят, като се вадят един по един от горещата вода.
Вече знаете как можете да си сварите кестени. Остава само да се снабдите с тях и да си приготвите нещо вкусно. Например глазирани кестени, пуйка с кестени или дори мъфини с кестени.
Виж също как се печат кестени и как да си приготвим кестени.