Edin.bg»Съвети»Какво се слага на содена питка?

Какво се слага на содена питка?

Содената питка е традиционен български хляб, който обикновено се приготвя без мая. Вместо нея се използва сода бикарбонат за набухване на тестото.

Най-често се използва пшенично брашно за приготвяне на содената питка. В редки случаи се използва пълнозърнесто брашно.

Содата бикарбонат се разтваря в кисело мляко или оцет, за да набухне питката. Киселото мляко е основна съставка, която помага за реакцията със содата. Добавя се сол на вкус.

Понякога се добавя вода за коригиране на консистенцията и подобряване на текстурата на тестото.

Мазнина може да бъде олио, масло или зехтин, за да се добави мекота.

Понякога се добавя яйце за по-богат вкус и текстура.Често питката се поръсва със сусам, маково семе или слънчоглед.

За аромат може да се добавят мащерка, чубрица или други български подправки.

Традиционно содената питка се приготвя за празници като Бъдни вечер, когато се прави постна, без яйца и млечни продукти. Може да се украси с шарки, направени с вилица или нож, а понякога в нея се слага монета за късмет.

Вижте още традиционни предложения за содена питка или пробвайте нашите питки за Бъдни вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
.