Ракията е традиционна алкохолна напитка, която се приготвя на Балканите.
На вкус ракията наподобява японско саке, мексиканска текила, руски самогон, италианска грапа или американското бренди.
Ракията се приготвя от плодове, най-често от сливи или грозде.
Приготвянето на ракия не е сложно, но крайният продукт невинаги отговаря на това, което сме очаквали като вкус.
Как се премахва мирис на загоряло от ракията?
Понякога ракията придобива неприятен мирис на загоряло. Този мирис може да се премахне чрез използването на активен въглен. Хубаво е активният въглен да е на гранули.
Специалистите казват, че най-сполучливата доза е 4 грама активен въглен на литър ракия. Но все пак дозата на активния въглен зависи от силата на миризмата.
В зависимост от нея могат да се използват от 2 до 5 грама активен въглен на литър ракия.
Необходимото количество активен въглен смесете с малко от ракията и разбъркайте добре. След това бавно на малки порции се изсипва при останалата ракия, като през това време се бърка непрекъснато.
Оставя се така за около 5 дена. Не бива да допускате активният въглен да се утаи, затова трябва да я разбъркват по три пъти на ден.
След петия ден ракията се оставя за още ден-два са се избистри.
После обезмирисената ракия се филтрира и се прибира в чист съд, в който ще се съхранява.
Виж също защо горчи ракията.