Киселото зеле е задължителна част от трапезата на българите, като цяла зима зелките се ползват за приготвяне на вкусни сармички, зеле с месо, баници, зелник, зеленчукова гарнитура и други вкусотии.
Приготвянето на киселото зеле обаче понякога е предизвикателство, особено за начинаещите. Всъщност рецептата е много проста - трябват ви просто зелки (за предпочитане на много големи), вода и сол. Най-добре е да изберете морска сол на едри кристали.
Тук обаче идва въпросът какво количество от нея да сложите, за да получите вкусно и отлично съхранено кисело зеле.
Може малко да варирате в количеството сол, но гледайте да се движите в следния диапазон - от 25 до 45 грама сол на литър вода. Тук правилото е, че колкото повече сол сложите, толкова по-сигурно е, че зелето няма да се развали, а ще се консервира перфектно. Но ако пък прекалите, ще имате твърде солени зелки, което не е полезно за здравето, а и не е приятно за консумация.
Ако пък отидете в другата крайност - сложите твърде малко сол, има опасност зелето да се вкисне. Затова е добре да се придържате към златната среда. Т.е. 30 г сол на литър или 300 г на 10 л е един абсолютно оптимален вариант.
Задължително е предварително да разтворите много хубаво кристалчетата сол във водата. Ако просто ги добавите, без да се погрижите преди това, те да се разтворят, солта ще остане на дъното и няма да получите търсения ефект на консервиране. За да сте сигурни, че това няма да стане, може да загреете предварително водата, да добавите солта и да разбъркате хубаво. Изчакайте обаче соленият разтвор да изстине хубаво, преди да залеете зелките с него.
По този начин може да приготвяте малки количества кисело зеле не само в началото на зимата, но и малко по-късно. Ще имате много полезен продукт за готвене и гарнитура, който е пълен с витамин С и други полезни вещества.