Заместването и приготвянето на пухкава питка на доста от нас им се струва сложно кулинарно начинание, но всъщност не е така.
Както при всичко, и за направата на бухнала погача си има няколко тънкости. При спазването на тези тънкости се получава пухкава питка.
Питката може да се замеси с жива мая, суха мая или със сода за хляб. Също така питата се меси както за ежедневната ни трапеза, така и за празничните ни трапези.
На първо място, задължително брашното, което ще използвате, да бъде пресято поне два-три пъти. Това е едно от най-важните стъпки за приготвянето на пухкава пита.
Други тънкости за бухнала погача са свързани с продуктите, които ще използвате. За да приготвите питката, трябва да са със стайна температура.
За целта извадете продуктите от хладилника, няколко часа преди да замесите тестото. Така те ще се стоплят и ще станат със стайна температура.
Полученото тесто се меси дълго, за да се образуват шупли. Готовото тесто трябва да е меко и еластично.
Готовото тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си. След което се оформя и се оставя отново да втаса поне още 30 минути.
Втасването трябва да става на стайна температура.