Сланината е едно от традиционните мезета, които присъстват на българската трапеза, особено през зимата. Тя е любим избор на ценители на вино и ракия.
За балканите са и класика рецепти като боб със сланинка и чушки със сланина - също перфектни ястия за зимните месеци.
А как да си направите сланина в зелев сок, ще разберете, ако прочетете текста докрай. Продуктите, които ще ви трябват са:
- Сланина, която трябва да е с дебелина между 1,5 и 2,5 см;
- Морска сол;
- Зелев сок;
- Праз лук;
- Червен пипер;
- Кориандър;
- Чесън на прах.
Начин на приготвяне:
1. Сланината се измива и се подсушава. Трябва да си изберете кутия, в които ще съхранявате сланината, но трябва да има място и височина. На дъното на избраната кутия се слага морска сол, след това се поставя сланината, след това и сланината се покрива с морска сол и така се процедира, докато не съберете цялата сланина.
2. Слага се морска сол и върху последното парче сланина, като ако има празнини между кутията и сланината, в тях се слага морска сол. Нивото на сланината и солта трябва да е до капака на кутията. След това сланината се залива със зелев сок изцяло - тоест цялата сланина трябва да е потопена в зелев сок, но не трябва и да "плува";
3. След това кутията се затваря добре и се оставя на студено място, като това може да е хладилника или, ако навън е студено, може да изберете подходящо място;
4. След като мине известно време, осолената вече сланинка се измива бързо със студена вода, след това много добре се подсушава със суха кърпа;
5. След това подготвената сланина се нарязва на парчета. Празът се реже на много ситно, след това парчетата сланина се овалват в него.