Гъбите шийтаке са много вкусни и придават приятен аромат на почти всяко гъбено ястие. Този аромат се нарича още "умами".
Аромата на гъбите шийтаке се дължи на една аминокиселина, която се съдържа в гъбите- глутамат. Можете да използвате този вид гъби да придаде месест вкус на ястията, без да използвате мононатриев глутамат.
Сушените гъби шеитаке се използват по-често от пресните. Те се използват като подправка. Гъбите шийтаке са лесни за приготвяне, защото не изискват измиване, понеже виреят на дърво, където не е мръсно и няма буболечки.
Може да ги добавите към зеленчуци, месо, морски дарове, птици и като смес с други гъби. Най-често се готви шийтаке така:
Сушените гъби се оставят да се рехидратират за 20-30 минути в хладка вода и така се получава бульон от шийтаке. Идеални са за добавка към сметанови сосове, които ще използвате за спагети или друг вид паста.
Може също да добавите тази гъба и към вашето смути, или към омлет и бъркани яйца. Може да си направите ориз с гъби шийтаке, патешка супа с шийтаке или шийтаке с месо. Експериментирайте смело в кухнята с този вид гъба.