За да направите кисело зеле с морска сол, най-напред избирайте пресни, здрави, добре развити, плътни, ненаранени или пукнати зелки.
Не бива да се използват запарени, загнили или плесенясали глави на зелето.
Почистете добре зелките, издълбайте конусовидни дупки в кочана на всяка зелка и сложете в тях по 2-3 с.л. морска сол.
Наредете всички зелчици възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях добавете нарязаното на половинки, четвъртинки и осминки зеле.
За подправка добавете 50 г корен от хрян (на 10 кг зеле), нарязан на парчета и начупен на парчета кочан царевица.
За заливането на зелето пригответе саламура от морска сол и вода, в която солта е съотношение 20-40 г на литър вода (точното количество зависи от вкусовите ви предпочитания).
Ако използвате едрата морска сол за киселото зеле, тя трябва да бъде много добре разтворена и след това да се прецеди през цедка.
Залейте зелките със саламурата, докато ги покрие, притиснете зелето с тежък предмет или с кръстачка.
След три дена зелето се претаква няколко пъти през първата седмица, след това през ден в продължение на две седмици, а след това до приключване на ферментацията, 1-2 пъти седмично, за да се запази за по-дълго.
Когато сте направили киселото зеле с морска сол, след това може да го използвате за направата на зелеви сарми.