В сезона на туршиите, в който се намираме в момента, почти няма българин, който да не слага бидон с кисело зеле.
Знаем ли обаче какво съдържа киселото зеле и колко много е полезно за нашия организъм? В този съвет ще разберем:
Какво точно съдържа любимото на всички ни кисело зеле
- Много лекари и диетолози са на мнение, че киселото зеле е изключително полезно заради неговата естествена ферментация. Този вкусен деликатес има много богата и многовековна история. Така познатите ни и обичани аромат и вкус са познати не само на нас българите, но също и на румънците, австрийците, поляци и др.;
- В киселото зеле се съдържат редица витамини като С, К, В12. Богато е и на лактобацили, които представляват млечнокисели бактерии, освен това съдържа и микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк. Киселото зеле е много вкусно и сготвено, но лекарите препоръчват да се яде сурово, защото след като премине термична обработка, то губи своите полезни вещества.
Някои ползи от консумацията на кисело зеле
- В киселото зеле има много малко калории и засища много бързо. В 100 грама кисело зеле се съдържат едва 30 ккал;
- Киселото зеле има свойството да увеличава либидото и при мъжете, и при жените;
- Много помага, ако имате проблеми със съня, защото има силата да успокоява нервната система.
Заради тези още много други ползи хапвайте редовно постно кисело зеле, а може и кисело зеле със свинско - идеално за зимния сезон.