Гъбеният сос е абсолютна класика в света на кулинарията. Най-голямото предимство на този сос е, че той е универсален. Неговите ценни вкусови качества го нареждат като подходящ партньор за всяко ястие. Въпреки това кремообразната консистенция на гъбения сос го прави най-подходящ и в перфектна комбинация с месото.
Тъй като приложението на гъбения сос в готварските рецепти е безценно, то е добре да знаете как да си го приготвите у дома:
Гъбеният сос обикновено се приготвя от печурки, защото е лесно да ги намерите и почти винаги са пресни. Освен тях можете да използвате горски гъби, които са особено оптимален вариант за приготвянето на бял сос. Ако не намерите пресни гъби, то винаги можете да използвате сушени, които да напоите във вода.
Как да направим гъбен сос
За направата на вкусен гъбен сос са ви необходими гъби, вода, лук, масло, сол или други подправки на вкус и пшенично брашно.
Първата стъпка е да изплакнете и изсушите гъбите. След това трябва да ги напълните с вода. В тиган поставяте обеления и нарязан лук. Слагате тигана на огън, чакате го да заври и го оставяте да къкри за около 2 часа. Половин час преди варенето трябва да добавите солта и останалите подправки, като след това започнете да подготвяте бульона. Нарежете гъбите на ситно и ги добавете към лука. Нарежете и останалия лук и ги запържете заедно за 5 минути.
В отделен тиган поставяте брашното и го затопляте, докато не започне да излъчва миризма на ядки. Когато е готово, го добавете към тенджерата с гъбите и лука, като ги запържвате за още една минута.
Към заквасената сметана добавете сол и пипер. Сложете в нея гъби, които да се задушат за около 2-3 минути.
Накрая получавате вкусен и ароматен гъбен сос, който да се съчетае с всяко ястие на вашата трапеза, като например телешки шницели, вратни пържоли или свинско филе на фурна.