За да си направите домашна сланина, трябва да разполагате със студена маза, подходящ съд и много сол. Когато прасето се заколи, сланината се изрязва и се оставя за ден-два да стегне. После, в дървено буре, гаца или пластмасов бидон, като внимавате той да не отделя миризма на петрол, се подрежда сланината.
На дъното на бурето или бидона се слагат 2-3 пръста кристална морска сол, така че цялото дъно да бъде покрито. След това се поставя сланината, така че да е с кожата надолу и се притиска от нейния център към краищата, за да може да се премахне въздуха и да залепне плътно към солта. Върху първият ред сланина се поставят отново 2 пръста сол и се притиска. Така се процедира, докато се напълни бурето с осолена сланина.
Ако имате възможност, в сланината можете да сложите част от рибицата, цялата рибица или малките рибици.
Така приготвена, осолената сланина трябва да престои 10-14 дена и после се залива със саламура, това зависи от съда - на 6 литра вода се слагат 2 кг сол. Тази саламура се вари 10 минути, оставя се да изстине и с нея се залива сланината на следващият ден.
Хубаво е върху последния ред сланина да сложите речен камък, като трябва да внимавате, защото солта има силата да разтваря някои камъни, ронят се и може да повредите сланината.
Така както сте приготвили сланината, може да си вадите по малко. Не слагайте големи парчета сланина в хладилник или фризер, защото когато сланината е стояла дълго време в хладилник или фризер, ако решите да я готвите, почва да гранясва.
Експериментирайте смело с този деликатес, приготвяйки боб със сланинка, свинско със сланина и леща със сланина.