Сушито е специалитет от азиатската кухня, който е на основата на ориз. Може да се приготвя с различни продукти - водорасли, сьомга, рулца от раци, краставица, риба тон и други, като оризът остава основен. Поднася се със соев сос и уасаби по желание.
Майсторлъкът на сушито е именно в навиването на суши, така че да е стегнато, но не прекалено и с правилната форма. Друго важно нещо е оризът. Не бива да се използва обикновен ориз, който използваме в ежедневието си, а трябва да е специалният ориз за суши, защото той е много по-различен от стандартния, който използваме.
Важно е да си проверим всички продукти и комбинирането им преди да започнем да правим сушито си.
Най-лесният вариант за навиване на суши в домашни условия е благодарение на сетовете за суши, които можем да намерим както в специализираните магазини, така и в по-големите супермаркети, от които можем да си купим и останалите продукти.
Ако все пак не ни се дават повече от 25-30 лева за един стандартен сет, можем да използваме бамбукова подложка за суши, с която да го навием. Ако не желаете да използвате и нея, може да използвате обикновено опъковачно фолио, но с него ще е по-трудно.
При използване на бамбуковата подложка е важно, след като наредите продуктите върху нея и започнете да навивате, да притискате малко по-силно, за да може да пристегнете сушито достатъчно добре, за да не се разпада.
Ако използвате опаковъчно фолио, можете да го навиете като бонбон и да започвате да "разточвате" върху плота, за да се пристегне добре и да получи правилната форма.
Последното важно при приготвянето на суши е да използвате много остър нож при разрязването на ястието, за да може да остане на шайби, без да се сплеска.
За поднасянето на суши препоръчваме тази дъска за сервиране на суши!