На пръв поглед обезкостяването на пилешки бутчета изглежда непосилна задача, но ако разполагаме с остър нож и търпение само след 10 мин. ще разполагаме с чудесна пилешка пържола.
Започва се от горната част на бутчето - тази, която се пада откъм гръбнака.
Напипваме къде точно е ставата,която свързва бутчето с гръбнака, и точно там срязваме с нож.
Частта с кокала, която ще отделим, може да използваме за супа или бульон.
Обезкостяването на бутчето продължава, като с ножа отделяме месото, успоредно на коста, докато стигнем до другата става.
Месото може да се отреже от останалата част от бутчето и да се маринова и изпече на скара, или да продължим с обезкостяването до края на бутчето.
С последната част от бутчето се действа много внимателно. С пръсти се опитваме да хванем цялото месо, така че то да се опъне максимално и след като разрежем, да се видят тънките жили, които го придържат към костта. Отстраняват се, като минем с ножа по дължината на цялата кост.
Накрая отделяме месото, като си помагаме с ножа, там където има нужда.