Лютеницата е традиционна българска, консервирана разядка. Почти няма човек, който да не е опитал домашната българска лютеница и да не е останал удивен от вкуса, а след това да не е поискал рецептата! Любовта към лютеницата е огромна и всепризната. Повечето децата порастват с българската лютеница, като много често филията с лютеница решава проблема “какво да ям?”.
Подправките в лютеницата са по желание и вкуса на този, който я приготвя, но няма как да се направи лютеница и да не се сложат малко сол, захар и мазнина.
Обикновено се използва олио, но за по-здравословен вариант може да се замести олиото със зехтин, като в повечето рецепти на 10 килограма чушки, се слага около 1 литър мазнина.
Подходящи подправки за направата на лютеница са млян кимион, черен пипер, захар и сол.
Може да се намаже, върху препечена филия хляб, или да се поднесе, като гарнитура към скара, а защо да не се смеси с вкусен зрял боб и кромид лук!
Това е една от най-предпочитаните български, консервирани храни, а подправянето на лютеницата не е никак сложно.
Ако обичаш лютеница, виж как да си направиш домашна лютеница на фурна или лютеница с чушки и моркови.