Отворените панирани шапки на сърнелите са украса за празничната трапеза.
За да направите това ястие с панирани гъби сочно, ще ви необходими следните съставки:
• шапки от пресни гъби сърнели – 8 бр.
• яйца – 4 бр.
• прясно мляко – 1 ч.ч.
• галета – 6 с.л.
• брашно – 5 с.л.
• олио
• сол
• черен пипер
Начин на приготвене:
• Изплакнете обилно шапките, поставете ги в широк съд, добавете млякото и ги оставете за няколко минути.
• След това отцедете млякото, подсушете сърнелите, наредете ги върху равна повърхност, за предпочитане дървена, и веднага добавете сол и черен пипер. Отгоре покрийте с друга дървена дъска и оставете за 15 минути.
• Разбийте яйцата. Гъбите поръсете с брашното, потапете в яйцата и след това в галетата.
• В тиган загрейте добре олио, сложете шапките и запържете до златисто от всяка страна.
• Намалете котлона, похлупете и гответе за още 10 минути, докато получите вкусно ястие със сърнели.
Тази рецепта за панирани сърнели отнема малко повече време за готвене на гъбите, отколкото при редовно пържене, но външният вид и вкусът на ястието са невероятни.
За по-лесната рецепта за панирани сърнели ще ви трябва:
• шапки от сърнели – 10 бр.
• яйца – 3-4 бр.
• галета – 80 г
• брашно – 3 с.л.
• чесън - 3 скилидки
• олио
• сол
• черен пипер
Начин на приготвене:
• Почистете сърнелите и ги поръсете със сол и пипер.
• Всяка шапка се потапя в сместа от яйцата, пресования чесън и брашното, след това в галетата и се запържва в олио.
• Пържете гъбите до златисто кафяво от всяка страна (за около 5 минути), след което похлупете с капака и оставете на слаб огън за още 7 минути.
Панирането на сърнели всъщност е доста лесно, дори неопитни готвачи могат да се справят с такава задача.
Вижте още вкусна идея за гъби сърнели в бирена панировка и още много изпитани рецепти с гъби. Разберете също как се бланшират сърнели.