Направата на домашни зимнини е народна традиция в България. Изключително популярно стана напоследък да се говори за сурова туршия, защото се приготвя лесно, става бързо и винаги е много апетитна.
Домашната селска туршия е наистина вкусна, като се комбинира добре с домашна ракия.
Ето и една рецепта за сурова туршия със зелени домати:
Необходими продукти:
зелени домати - 2.5 кг, малки
моркови - 5 кг
целина - 1/2 гл.
чесън - 1 гл.
оцет - 1/2 ч.ч., ябълков
сол - 1/2 ч.ч.
вода - студена
Начин на приготвяне:
Измиваме зеленчуците. Редим в чист буркан целите надупчени с игла домати, морковите, нарязаната целина на филийки, почистените скилидки чесън. Зеленчуците се заливат с вода, докато ги покрие, за да се измери количеството й, след което водата се изсипва обратно в подходяща посуда за направата на саламурата.
Най-отгоре се прави венче от целина, за да не изплува туршията. Заливат се зеленчуците с приготвената саламура от водата, оцета и солта. На 1 литър вода в суровата туршия се слагат около 50 г сол.
Туршията се претака 1 седмица всеки ден, като се източва течността от буркана в друга посуда и после отново се връща в първия буркан (ако времето е по-топло, туршията става по-бързо).
Виж също защо побелява туршията, вреди ли аспирина в туршиите или опитай нашите рецепти за домашна царска туршия.