Edin.bg»Съвети»Как се прави кисело зеле в бидон

Как се прави кисело зеле в бидон

Ако искате да си приготвите зеле в бидон, но не знаете как, то този съвет е за вас. Ще ви разкажем как лесно да си направите кисело зеле в бидон.

Киселото зеле се прави в бидон, за да може то да придобие хубав вкус и аромат.

Начинът на правене на зеле в бидон е много лесен и всеки, който има желание, може да си го приготви.

- Ще ви е необходим бидон, чиято вместимост е 50 литра. Трябва обаче да бъде почистен много добре, преди да сложите зелето в него;

- Другото, което трябва да направите, е да изберете подходящ сорт зеле, който е предназначен именно за направата на кисело зеле в бидон. Подходящ сорт е сортът кьосе. Зелките от този сорт трябва да бъдат много добре измити и почистени. След това на всяка зелка се правят по три кръстовидни разреза на мястото, където се намира нейният кочан. Това се прави, за да може соленият разтвор да проникне много добре в цялата зелка;

- След като вече са направени тези разрези, зелките се подреждат в подготвения за целта бидон много внимателно и много плътно една до друга;

- След като и тази процедура е направена, се прави разтворът, с който зелките ще бъдат залети. За него ще ви трябват вода и морска сол;

- Когато се прави този разтвор, трябва да се има предвид, че се слага по 40 грама сол на всеки 1 литър вода, който се поставя в бидона;

- Зелките се заливат със саламурата, така че той да покрива всички зелки и да е около 4 пръста над последната зелка в бидона;

- След като се залеят със саламурата, зелките се затискат с някаква тежест, за да може течността напълно да покрие всяка една зелка;

- След което бидонът се затваря и зелето започва да ферментира;

- Когато минат 10 дни, след като сте сложили зелето в бидона, трябва да започнете да го претакате. Този процес се прави, за да може полезните микроорганизми и солта да се разпределят навсякъде в зелките;

- В рамките от 10-тия до 21-вия ден зелето трябва всеки ден да бъде претаквано;

- След като това време изтече, се изчаква още няколко дни, след което зелето вече е годно за консумация. А с него спокойно може да приготвите любимите:

- зелеви сарми;

- кисело зеле със свинско;

- кисело зеле в гювеч;

- кисело зеле с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати