Edin.bg»Съвети»Колко захар се слага на 100 кг грозде за ракия?

Колко захар се слага на 100 кг грозде за ракия?

Колко захар се слага на 100 кг грозде за ракия?

Домашната ракия е гордост за много българи, а тайната ѝ често се предава от поколение на поколение.

Един от най-честите въпроси при направата на ракия е: Колко захар трябва да се добави на 100 кг грозде?

1. Зависи от захарността на гроздето

Преди всичко е важно да знаете колко е захарността на вашето грозде. Тя се измерва с уред, наречен захаромер или шекерметър и се отчита в захарни градуси. Средно узрялото винено грозде има между 18 и 22 захарни градуса. Ако искате добра ферментация и по-висок алкохолен градус на ракията, понякога се налага добавяне на захар.

2. Общи насоки за добавяне на захар

Ако захарността на гроздето е под 20 градуса, може да се добави захар, за да се компенсира. Общото правило е:

За 100 кг грозде се добавят между 5 и 10 кг захар, в зависимост от желаната крайна алкохолност и сладостта на самото грозде.

Например:

При захарност 18°: може да се добавят около 7–8 кг захар;

При захарност 20–22°: може да не е необходима добавка;

Никога не добавяйте повече от 10 кг захар на 100 кг грозде — това може да доведе до прекалено сладка каша и проблеми с ферментацията.

3. Как се добавя захарта

Захарта се разтваря предварително във вода, обикновено топла, но не вряща и се добавя към гроздовата каша или мъстта. Това улеснява ферментацията и равномерното разпределение.

4. Балансът е важен

Добавянето на прекалено много захар може да повиши алкохолния градус, но да влоши вкуса и аромата на ракията.

Най-добрата ракия идва от добре узряло, сладко грозде с минимално количество добавена захар.

Вижте още за това колко време отлежава ракията, както и как да разредим ракията, ако е станала много силна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати