Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко топла вода, като прибавите към нея захарта и около 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да шупне.
Пресейте брашното. Направете кладенче. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване.
Разбийте яйцата и киселото мляко, добавете олиото и бухналата мая.
Изсипете течните съставки в кладенчето. Ако е необходимо, добавете още малко вода. Замесете меко тесто.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса, за да удвои обема си.
Готовото тесто може да оформите на погача по няколко начина: накъсайте топчета или разточете на кора, увийте на руло и нарежете на парчета. Намажете повърхността на погачата с разбит жълтък.
Оформете погачата в тава с незалепващо дъно и оставете отново да втаса.
Изпечете на 180-200 градуса до златисто.
Проверете готовността с помощта на дървена клечица. По време на печенето, ако горната част, започне да покафенява, а погачата още не е изпечена, може да покрийте с домакинска хартия.
Бухналата празнична погача завийте с чиста памучна кърпа за около 15 минути, след което поднесете.