Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Моята празнична погача

Моята празнична погача

Моята празнична погача
Снимка: Христилияна Димитрова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Развихрете въображението си и украсете празничната погача с красиви формички от фондан"

Необходими продукти

  • суха мая - 1 брой
  • прясно мляко - 250 мл
  • краве масло - 50 г
  • кисело мляко - 50 г
  • сол - 10 г
  • захар - 10 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 1200 г
  • За намазването
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 3 с.л.
  • фондан - за украсата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко трябва да е леко топло. В 4 супени лъжици прясно мляко разтворете сухата мая. Разбъркайте хубава.

След това прибавете захарта и 2-3 супени лъжици брашно. Отново разбъркайте хубаво.

Сместа се завива и се оставя на топло да шупне за около 15 минути.

След това се прибавят останалите продукти и се замесва меко тесто.

Тоговото тесто се слага в купа и отгоре се завива с кърпа или стреч фолио. Оставя се на топло да втаса за около половин час.

Втасалото тесто се разделя на две равни топки тесто.

Те се разточват на кръг и се слагат една върху друга.

Режат се на 7-8 триъгълника, като не се разрязва до края. В средата на всеки от тях се прави разрез. След това се промушват краищата, като посоката е отдолу - нагоре. После се завива отдолу. Същото се повтаря и с останалите триъгълници.

Оформената погача се оставя да втаса още веднъж за половин час.

През това време включете фурната да загрява.

След като втаса вече оформената погача се намазва с разбит жълтък с малко вода.

Погачага се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути или докато получи приятна златиста коричка.

След като изстине украсете с фондан.

Аз направих ангелче и цветя от фондана. Моята празнична погача е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: