Моята содена питка

Моята содена питка
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Класическата рецепта за трапезата на Бъдни вечер - за украсата проявете лично творчество"

Необходими продукти

  • брашно - 600 г + за доомесване
  • вода - 200 мл
  • сода - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • олио - 2 с.л
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Добавя се содата, угасена в оцета, водата, която трябва да е леко топла, солта, захарта и олиото.

Омесва се гладко тесто, което се оставя за 30 минути да почине. След като е готово, от него се къса малко за украса.

В тестото се слага паричка, увита в алуминиево фолио, след това се размесва отново и се разстила леко и се намазва с олио.

От заделеното тесто се прави украса по избор. Аз направих кръст, грозде, пиленце и житен клас.

Много вкусна се получи моята питка за Бъдни вечер. Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: