Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени питки»Содена питка в хлебопекарна

Содена питка в хлебопекарна

Содена питка в хлебопекарна
Снимка: Стоян Георгиев
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Вълшебство или не, ароматът на содената питка винаги успява да събере всички около масата"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 230 г
  • сода бикарбонат - 3 ч.л.
  • лимонена киселина - 3 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 45 мл.
  • вода - 200 мл хладка
  • брашно - 700 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. В съда на хлебипекарната се слага киселото мляко. Добавят се содата бикарбонат и лимонената киселина. Разбърква се да шупне. Добавят се захарта и солта.

Добавят се олиото и водата. Изсипва е брашното. Содената питка се пуска на програма за печива без мая.

Пуска се на програма за добре изпечен хляб за по-дълго време. Общо продължение на програмата около 3 часа и двадесет минути.

Когато е готова, содената питка се изкарва. Оставя се малко да изстине, за да не бъде клисава. Разрязва се.

Толкова е ароматна, че събира всички вкъщи. Содената питка в хлебопекарна е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Стана чудесна на вкус, но да, аз също пекох на по-кратка програма.
04.12.2022 18:56
1
Анонимен
Анонимен
Програмата за печива със сода са 2ч и 10 мин. Те са по кратки. В рецептата се говори за продължителост от 3ч и половина.Те са характерни за печива със мая....Това разминаване ме притесни.
14.07.2022 00:02
3