Сосът Бешамел (Besciamella) е гладък, бял сос, приготвен с 3 основни съставки: брашно, мляко и масло. В действителност произходът му е италиански.
Приготвянето на сос Бешамел се състои в добавяне на мляко, към равни количества масло и брашно.
Първо се разтопява маслото на слаб огън. Към него се добавя брашното с помощта на сито, така че да не се образуват бучки. Разбърква се бързо с телена бъркалка. Бърка се 30 сек/1 мин., докато сместа стане гладка, без бучки и брашното стане по-вкусно поемайки маслото. Тази запръжка трябва да има хубав златист цвят.
Междувременно се загрява млякото, без да заври. Изсипва се млякото бавно, върху запръжката, като се разбърква енергично с телена бъркалка, за да се предотвратите образуването на бучки.
Готви се на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато се получи гъста консистенция (около 10/15 минути).
Като подправки се добавят щипка сол и щипка индийско орехче. Този сос е свързващ елемент в много тестени и зеленчукови ястия.
Лазанята и канелоните не биха съществували без този неустоим сос за паста.
Може да се закупи готов сос Бешамел, но за предпочитане е домашния сос Бешамел, който се приготвя много лесно и бързо. Съставките и стъпките за сос Бешамел са малко, просто следвайте правилата.