Класическият ганаш е един от най-елементарните кремове. Прави се лесно и бързо, без миксер и без разбиване.
Натрошеният шоколад се разтопява в гореща, но не вряща сметана, като се разбърква спокойно с лъжица или шпатула до получаване на характерен тъмен и лъскав крем.
Класическият шоколадов ганаш се прави от една част сметана и две части шоколад.
Този ганаш е универсален, става за всичко - и за бонбони, и като крем за торта, и за покриване на торти, и за пълнеж. Този ганаш се реже лесно, той е пластичен и в същото време държи добре формата си.
В някои случаи към него се добавя малко количество масло.
Съвсем не е необходимо да използвате водна баня, за да приготвите ганаша.
Можете лесно да го направите в тенджера с дебело дъно - основното е да не кипне. Щом шоколадът започне да се топи, веднага свалете съда от котлона и бъркайте.
Ако стайната температура е под 20°C, ганашът ще се втвърди дори при стайна температура. Ако е по-висока, тогава шоколадовата торта трябва да се охлади в хладилника.
Сахер е най-известната шоколадова ганаш торта.
Вижте още сочни идеи за глазури за торти.