Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Кавърма»Варен телешки дроб с пикантен сос по селски

Варен телешки дроб с пикантен сос по селски

MarianeMariane
Новак
6944
Варен телешки дроб с пикантен сос по селски
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Залейте телешкия дроб с вкусния пикантен сос и си го хапнете дори и студен"

Необходими продукти

  • черен дроб - 800 г
  • бяло вино - 200 г
  • брашно - 20 г
  • масло - 100 г
  • кисело мляко - 100 г
  • кисели краставички - 100 г
  • черен пипер
  • дафинов лист - 1 бр.
  • копър
  • магданоз
  • кол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкият дроб се почиства добре, залива се със студена вода и виното и се вари, без да се разрязва. Прибавят се сол и дафинов лист. Времето за варене е около 20-25 минути.

В това време се приготвя сосът. Брашното се запържва в загрятото масло до златисто, след което запръжката се разрежда с оцет или бяло вино и с част от бульона, в който се е варил дробът. Сосът се разбърква добре, за да няма бучки, прибавя се киселото мляко и сол и се вари около 15 минути на тих огън, като се бърка непрекъснато.

Полученият сос по желание с прецежда през сито, подправя се с малко масло и се добавят нарязаните кисели краставички, копър и магданоз.

Дробът се нарязва на тънки филийки и се поставя в чиния за сервиране, залива се със сос и се поднася с гарнитура за месо.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: