Начин на приготвяне
Задължително е да накиснете телешките момици в студена вода поне за 2 часа преди да започнете да ги готвите. След това ги залейте с чиста вода, кипнете и варете около 10-15 минути.
Отцедете, прехвърлете в подходяща тавичка с капак и овкусете със сол и черен пипер. Добавете маслото и съвсем малко вода и печете в загрята на 180 градуса фурна под капак за около 15 минути.
Сосът за момиците се приготвя от останалия в тавата сос от печенето, към който се прибавя малко бульон от варенето или вода и брашното, размито във вода. Продуктите се кипват и варят на тих огън, като по желание може да се добави сол и черен пипер.
Печените телешки момици се поднасят, поляти със соса и с гарнитура по избор - зелен фасул с масло, сотиран спанак и др.