Начин на приготвяне
Телешките момици са невероятен деликатес, когато са приготвени както трябва. Тайната е в предварителното им накисване - поне 2 часа в студена вода.
След като се изкиснат, телешките момици се заливат с вода, колкото да ги покрие. Добавя се виното и 1 глава лук, нарязана на 2, сол и черен пипер. Кипват се и се варят около 30 минути на тих огън.
Докато момиците са варят, трябва да приготвим соса за момиците. От брашното и маслото се прави светла запръжка, която се разрежда с малко от бульона, в който са врели момиците. Оставя се да къкри на тих огън около 30 минути. След това се сваля от огъня и се подправя с 2 жълтъка и 2 лъжици кисело мляко.
Момиците се отцеждат, заливат със сос, по желание се добавя магданоз и се поднасят.