Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени пиперки с бял сос

Пълнени пиперки с бял сос

MarianeMariane
Новак
6944
Пълнени пиперки с бял сос
Снимка: Анонимен
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Пълнени чушки с бял сос - обожаваме тази комбинация"

Необходими продукти

  • пиперки - 1 кг
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • лук - 2 - 3 глави
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • целина - 1 глава
  • сол
  • телешко месо - 500 г мляно
  • ориз - 1 1/2 с.ч.
  • домати - 5 - 6 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • за соса
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 3 - 4 бр. жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме пиперките, премахваме семките и дръжките и осоляваме добре вътрешността им.

Загряваме мазнината и пържим до омекване ситно нарязаните глави лук. Когато поомекне лукът, добавяме настърганите моркови и целина, посоляваме.

Към сместа за плънката прибавяме и 1-2 ситно нарязани пиперки, както и телешката кайма. Оставяме месото да се позапържи и прибавяме ориза и вътрешността на доматите, нарязана на ситна. Външната част нарязваме на кръгчета за капачета за пълнените пиперки.

Когато се поизпари част от течността от доматите и оризът набъбне, сваляме плънката от котлона, прибавяме ситно нарязания магданоз, разбъркваме и пълним пиперките. Затваряме ги с капачетата и ги слагаме във фурната да се готвят на умерен огън, залети с 2 ч.ч. гореща вода.

Когато са готови, изсипваме соса в отделен съд. Загряваме олиото и запържваме до златисто брашното. Разреждаме запръжката със соса от готвенето и го оставяме да поври 5-10 минути, след което добавяме добре разбитото кисело мляко с яйцата. Оставяме соса да кипне и снемаме от огъня.

Поднасяме пиперките, залети с този ароматен сос.

Ако обичаш пълнени чушки, опитай непременно и рецептите ни за пълнени чушки с ориз, пълнените пиперки със сос или нашите постни пълнени чушки.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Оризът в какви чаши се мери?
20.11.2023 06:40
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря,чудесна рецепта за всяка домакиня
11.08.2023 05:47
2