Начин на приготвяне
Почистваме пиперките, премахваме семките и дръжките и осоляваме добре вътрешността им.
Загряваме мазнината и пържим до омекване ситно нарязаните глави лук. Когато поомекне лукът, добавяме настърганите моркови и целина, посоляваме.
Към сместа за плънката прибавяме и 1-2 ситно нарязани пиперки, както и телешката кайма. Оставяме месото да се позапържи и прибавяме ориза и вътрешността на доматите, нарязана на ситна. Външната част нарязваме на кръгчета за капачета за пълнените пиперки.
Когато се поизпари част от течността от доматите и оризът набъбне, сваляме плънката от котлона, прибавяме ситно нарязания магданоз, разбъркваме и пълним пиперките. Затваряме ги с капачетата и ги слагаме във фурната да се готвят на умерен огън, залети с 2 ч.ч. гореща вода.
Когато са готови, изсипваме соса в отделен съд. Загряваме олиото и запържваме до златисто брашното. Разреждаме запръжката със соса от готвенето и го оставяме да поври 5-10 минути, след което добавяме добре разбитото кисело мляко с яйцата. Оставяме соса да кипне и снемаме от огъня.
Поднасяме пиперките, залети с този ароматен сос.
Ако обичаш пълнени чушки, опитай непременно и рецептите ни за пълнени чушки с ориз, пълнените пиперки със сос или нашите постни пълнени чушки.
Коментари