Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с бял сос на фурна

Пълнени чушки с бял сос на фурна

Пълнени чушки с бял сос на фурна
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Пълнените чушки са си класика, която само един истински ценител на вкусната храна ще оцени"

Необходими продукти

  • чушки - 10 бр.
  • кайма - 500 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чубрица - на вкус
  • джоджен - на вкус
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • олио - за запържване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овкусяваме каймата с джоджена, черния пипер, чубрицата и солта.

В загрято олио задушаваме нарязания на ситно лук, добавяме измития ориз и бъркаме.

Прибавяме каймата и отново бъркаме, така че да стане на трохи.

Настъргваме домата и него добавяме, както и червен пипер.

Сипваме вода да покрие сместа и оставяме, докато се поеме от ориза.

Почистваме чушките от семките, като режем капаче, което оставяме настрана.

Пълним ги с тази смес, нареждаме чушките с кайма в дълбока тавичка и слагаме 2-3 ч.ч. разтворен бульон.

Поставяме в умерена фурна и печем до готовност.

Изваждаме чушките и оставяме бульона, за да го ползваме за соса.

Приготвяме застройка с яйцето и киселото мляко по следния начин.

Разбъркваме киселото мляко с яйцето, като добавяме малко от топлия бульон.

Тази смес добавяме в тенджерата с останалия бульон, разбъркваме да не се пресече яйцето и затопляме да клокне.

Поднасяме, като поставяме пълнените чушки в чиния и поливаме с приготвения бял сос.

Пълнени чушки с бял сос на фурна - сервираме с полезен хляб.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: