Начин на приготвяне
Измиваме телешкия език, заливаме го 3 л подсолена вода, добавяме сол и нарязаните на едро корени за супа и го варим до готовност.
Междувременно можем да приготвим пикантния сос.
Нарязваме на дребно лука, моркова и пащърнака и ги запържваме до омекване в олио или масло. Когато омекнат, добавяме брашното и запържваме до бледо розово, след което добавяме доматената салца.
Оставяме салцата да се запържи за кратко и наливаме бялото вино. Изчакваме виното да се поизпари, след което разреждаме запръжката с водата, в която се е варил езикът.
Полученият сос варим около 15 минути, след което го прецеждаме. Добавяме към прецедения сос ситно нарязаните кисели краставички, кипваме отново и веднага сваляме от котлона.
Обелваме сварения телешки език, нарязваме го на тънки филийки, подреждаме в чиния и заливаме със соса. Поднасяме в компанията на картофено пюре и още нарязани на колелца кисели краставички.