Начин на приготвяне
Почистете зеленчуците, нарежете чесъна, лука, тиквичките, домата, морковите и чушките на дребно. Накиснете ориза в топла вода.
Затоплете зехтина и запържете чесъна и лука в него. Добавете чушките и морковите, задушете за пет минути.
Добавете тиквичките, запържете за пет минути на бавен котлон, добавете червен пипер и разбъркайте.
Сипете топла вода до покриване на зеленчуците, затворете капака и оставете постния гювеч да заври.
Добавете ориза, отцеден, разбъркайте отново.
Варете до готовност на ориза, добавете домата, посолете и добавете черен пипер. Може да се нуждае от още малко вода. Гответе още 5 минути зеленчуковия гювеч.
Махнете от котлона и добавете зелени подправки, нарязани. Сложете и маслото, задушете под капак 10 мин.
Постният гювеч с ориз и тиквички е готов!