Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Билки и минерали за нервната система

Билки и минерали за нервната система

Билки и минерали за нервната система

Съвременният начин на живот, изпълнен със стрес и напрежение, носи натоварване върху нашата нервна система.

В този контекст, прибягването към природните свойства като билките и минералите за нервната система става необходимо за поддържането на психическото и физическото благополучие.

Минералите за успокоение на нервната система действат чрез регулиране на електрическата активност в нервните клетки, подпомагане на производството на невротрансмитери и поддържане на химичния баланс в мозъка.

От друга страна, билките за нервната система обикновено действат чрез модулиране на невротрансмитерните системи и хормоналната балансираност.

Повечето от тях съдържат активни съставки, които влияят на нивата на хормоните на стреса като катехоламини (адреналин и норадреналин) и кортизол.

Билки за успокоение на нервната система

Лайка за релаксиране

Лайката е известна с успокояващите си и антиспазматични свойства. Съдържа химикали като апигенин, който взаимодейства с рецепторите в мозъка, предизвиквайки релаксация и улесняване на съня. Лайката е полезна при тревожност и напрежение, като намалява стреса и подобрява спането.

Пасифлората действа успокояващо

Пасифлората е билка с успокояващи свойства, които помагат при тревожност и безсъние. Активните й съставки увеличават нивата на гама-аминобутирична киселина (GABA) в мозъка, което допринася за релаксацията и подобряване на настроението. Пасифлората е ефективна при управление на ежедневни стресове и възстановяване на нервната система.

Валерианата успокоява ума

Билки за нервите

Валерианата е използвана стотици години като ефективно успокоително. Активните й съставки взаимодействат с рецепторите на GABA, като подпомагат релаксацията и подобряването на съня. Валерианата се използва успешно при справяне със стрес и безсъние.

Лавандулата действа релаксиращо

Лавандулата е известна със своите успокояващи аромати. Етеричното масло от лавандула може да бъде използвано за релаксация и подобряване на съня. Лавандулата действа като естествен способ, намаляващ стреса и напрежението.

Минерали за успокоение на нервната система

Калций

Калцият е необходим за нормалното функциониране на нервните клетки и предаването на нервни импулси. Този минерал също така помага за регулиране на мускулната активност и може да има успокояващ ефект върху нервната система. Ниските нива на калций могат да доведат до нервозност и раздразнителност.

Магнезий

Магнезият е един от най-важните минерали за нервната система. Този минерал участва в регулацията на функциите на невроните и помага за стабилизиране на електрическите сигнали в мозъка. Магнезият подпомага релаксацията на мускулите и има успокояващ ефект върху нервната система. Ниските нива на магнезий са свързани със стрес, тревожност и безсъние.

Минерали за успокояване на нервите

Желязо

Желязото участва в транспорта на кислород до мозъка, което е от съществено значение за нормалното функциониране на нервната система. Недостигът на желязо може да доведе до умора и липса на концентрация, които могат да засегнат емоционалното благополучие.

Калий

Калият играе ключова роля в регулацията на електрическите сигнали в нервната система. Той помага за поддържането на нормалните нива на влага в клетките и тъканите, което може да допринесе за стабилността на нервната система. Ниските нива на калий могат да доведат до раздразнителност и умора.

Цинк

Цинкът участва във възстановяването на клетките и има важна роля за функционирането на невроните. Необходим е за синтеза на невротрансмитерите, като серотонин и мелатонин, които играят ключова роля в регулацията на настроението и съня. Недостигът на цинк може да допринесе за увеличаване на стреса и тревожността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest