Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плетен хляб с билки

Плетен хляб с билки

JuliyaJuliya
Новак
108322k
Плетен хляб с билки
Снимка: Juliya
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Вкусен и много ароматен хляб Вижте как да си го приготвите"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 200 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • суха мая - 1 ч.л.
  • за плънката
  • краве масло - 50 г меко
  • билки - 3 - 4 с.л. (мащерка, риган, босилек, магданоз и др.)
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете яйцето, млякото, зехтина, меда и солта.

В голяма купа пресейте брашното, прибавете сухата мая и разбъркайте.

Добавете течните съставки, замесете мекото тесто и го оставете да втасва за около 1 час (може да използвате хлебопекарна).

За плънката смесете мекото масло, билките и щипка сол.

Готовото тесто разточете върху набрашнения плот на правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, намажете с плънката и завийте на руло от по-дългата страна.

Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене.

Разрежете рулото по дължина, сплетете и завийте от двата края на охлюв, за да получите осмица, и оставете да втасва за 30-40 минути.

Разбъркайте жълтъка с млякото и намажете хляба.

Печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 30-40 минути.

Плетеният хляб с билки е много вкусен и ароматен.

Рецептата е адаптирана от сайта на Таня Донева.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: